czwartek, 11 sierpnia 2016

Niezwykłe połączenia w kuchni

Nie trzeba być znakomitym kucharzem, by móc eksperymentować w kuchni i osiągać w tym świetne efekty. Wystarczy odrobina fantazji i odwagi, a także korzystanie z dobrych przepisów. Przyda się to zwłaszcza przy testowaniu niezwykłych połączeń smakowych, co warto robić, by dopieścić swoje kubki smakowe i urozmaicić codzienne, monotonne menu.


Od dawna znane i przez wiele osób bardzo lubiane jest łączenie mięs z owocami. Takie potrawy jak kaczka w pomarańczach, schab ze śliwką czy kiełbaski z jabłkami nikogo już nie dziwią, gdyż na stałe zadomowiły się w kuchni. Ale warto pójść o krok dalej i wypróbować na przykład połączenia różnych dań z... czekoladą. Moda na to jest ostatnio mocno lansowana, dlaczego więc jej nie ulec? W sklepach można kupić specjalną czekoladę do gotowania, ale tak naprawdę sprawdzi się nawet najzwyklejsza. Doskonałe są na przykład czekoladowe sosy podawane do mięs czy sałatek z dodatkiem mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz