środa, 7 grudnia 2016

Karp po żydowsku


Karp po żydowsku jest jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole w polskich domach. Dziś nierozerwalnie wiąże się z polską tradycją. W przeszłości jednak była to postna potrawa polskich żydów.




Karp po żydowsku to potrawa serwowana na zimno, charakteryzująca się lekko słodkim smakiem. Słodki posmak galaretki (co ważne tradycyjnie przygotowywanej bez dodatku żelatyny, jedynie na wywarze z warzyw i głowy karpia) wynika z dodania do niej rodzynek oraz migdałów, a także cukru. Danie w postaci spożywanej dzisiaj w Polsce jest charakterystyczne dla naszego regionu i nie znane praktycznie nigdzie indziej. Co więcej nie ma też jednego, wiodącego przepisu, a raczej wiele różnych, które łączy to, że wymagają,  by potrawa była podawana na zimno, w galarecie obfitującej w rodzynki i posiekane płatki migdałów.

Zgodnie z tradycją karp powinien być podawany z chałką i chrzanem. Serwując go, pamiętaj, by podawać na stół bezpośrednio przed spożyciem. W przeciwnym razie galaretka może rozpuścić się w temperaturze pokojowej. Wyjątek stanowi potrawa, do której dodano odrobinę żelatyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz