sobota, 21 stycznia 2017

Polędwiczki wieprzowe po azjatycku

Kuchnia, która przyszła do nas z Dalekiego Wschodu zyskuje coraz większą grupę entuzjastów. Czasem warto spojrzeć poza nasze kulinarne przyzwyczajenia i zaspokoić ciekawość nie tylko poprzez udanie się do taniego chińskiego czy wietnamskiego baru, ale przez przygotowanie czegoś w domowym zaciszu. Dziś przedstawiamy prosty przepis na doskonałe polędwiczki po chińsku.



Wystarczy, że w misce wymieszasz pokrojone: cebulę, paprykę, pora, czosnek i papryczkę chili. Następnie dodaj starty imbir, a całość podsmaż na oleju roślinnym. Następnie zdejmij warzywa, dodaj nieco więcej oleju i włóż polędwiczki.
Po około czterech minutach połącz całość na patelni, dodając sos będący połączeniem sosu sojowego, soku z cytryny i odrobiny cukru. Podawaj z ryżem. Smacznego!


Uwaga: Takie danie najwygodniej będzie przygotować na patelni wok, ale nie zniechęcaj się, jeśli takiej nie posiadasz. Wystarczy inna, która pomieści wszystkie składniki lub garnek o grubym dnie, a twoje polędwiczki po chińsku i tak będą smakowały wyśmienicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz