Być może powodem, dla którego nie przenoszą tych specjałów na własny grunt jest fakt, że ciężko dostać w Polsce składniki naprawdę dobrej jakości, a bez tego greckie potrawy nie będą tak pyszne, jak powinny. Faktem jest, że na przykład popularna sałatka grecka, czyli sałatka z fetą i oliwkami, nie smakuje w polskich warunkach tak, jak oryginalna sałatka z Grecji, ale przecież nie jest to jedyna potrawa tej kuchni, jaką warto spróbować przygotować w domu. Obok niej popularne są też klopsiki keftedes i ciasto filo, kuchnia grecka jest jednak znacznie bogatsza i warto odkryć jej walory, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Poza tym jej potrawy w większości są proste, oparte na tylko kilku składnikach, więc często przygotowuje się je bardzo szybko i nie są skomplikowane, może więc poradzić sobie z tym nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Godne polecenia są na przykład zupy avgolemono, przygotowywane z cytryny i jajek, bardzo lekkie i smaczne, czy fasolada - grecka zupa fasolowa.
środa, 15 lutego 2017
Warto odkryć grecką kuchnię
Być może powodem, dla którego nie przenoszą tych specjałów na własny grunt jest fakt, że ciężko dostać w Polsce składniki naprawdę dobrej jakości, a bez tego greckie potrawy nie będą tak pyszne, jak powinny. Faktem jest, że na przykład popularna sałatka grecka, czyli sałatka z fetą i oliwkami, nie smakuje w polskich warunkach tak, jak oryginalna sałatka z Grecji, ale przecież nie jest to jedyna potrawa tej kuchni, jaką warto spróbować przygotować w domu. Obok niej popularne są też klopsiki keftedes i ciasto filo, kuchnia grecka jest jednak znacznie bogatsza i warto odkryć jej walory, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Poza tym jej potrawy w większości są proste, oparte na tylko kilku składnikach, więc często przygotowuje się je bardzo szybko i nie są skomplikowane, może więc poradzić sobie z tym nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Godne polecenia są na przykład zupy avgolemono, przygotowywane z cytryny i jajek, bardzo lekkie i smaczne, czy fasolada - grecka zupa fasolowa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz