środa, 15 lutego 2017

Warto odkryć grecką kuchnię


Kuchnia grecka jest w Polsce z pewnością mniej popularna niż włoska czy francuska. Nie wiadomo, co jest za to odpowiedzialne, wszak Polacy tłumnie wyjeżdżają do Grecji na wakacje, gdzie mają okazję popróbować tamtejszych wyśmienitych potraw.

Być może powodem, dla którego nie przenoszą tych specjałów na własny grunt jest fakt, że ciężko dostać w Polsce składniki naprawdę dobrej jakości, a bez tego greckie potrawy nie będą tak pyszne, jak powinny. Faktem jest, że na przykład popularna sałatka grecka, czyli sałatka z fetą i oliwkami, nie smakuje w polskich warunkach tak, jak oryginalna sałatka z Grecji, ale przecież nie jest to jedyna potrawa tej kuchni, jaką warto spróbować przygotować w domu. Obok niej popularne są też klopsiki keftedes i ciasto filo, kuchnia grecka jest jednak znacznie bogatsza i warto odkryć jej walory, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Poza tym jej potrawy w większości są proste, oparte na tylko kilku składnikach, więc często przygotowuje się je bardzo szybko i nie są skomplikowane, może więc poradzić sobie z tym nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Godne polecenia są na przykład zupy avgolemono, przygotowywane z cytryny i jajek, bardzo lekkie i smaczne, czy fasolada - grecka zupa fasolowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz