sobota, 2 września 2017

Sernik wiedeński – przepis

W internecie i w licznych gazetach można natrafić na przepisy na sernik wiedeński. Receptury są przeróżne, ale tak naprawdę liczy się tu smak i wygląd. Wobec tego warto przygotować go według poniższych wskazówek.





Składniki: 

  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu, 
  • 10 jajek, 
  • 250 g masła,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
Przygotowanie:Przygotowanie wbrew pozorom i jak na sernik jest bardzo proste, co dziwi i jednocześnie motywuje do wypieku.
  • W związku z tym trzeba zacząć od masła, które należy rozcierać aż do uzyskania puszystości. 
  • Po około 5 minutach dodawać stopniowo żółtka wcześniej wymieszane z cukrem. 
  • Składniki te zmiksować z serem, mąką i wspomnianym ekstraktem pomarańczowym. 
  • Białka zaś należy ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do masy, delikatnie mieszając.
  •  Tak przygotowaną masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. 
  • Piec powinno się dość długo, bo przez około 1 godzinę i 5 minut.

Cenna rada! Sernik po upieczeniu pozostawić w piekarniku na kilka minut. Studzić go należy stopniowo, zaczynając w pierwszej kolejności od uchylenia drzwiczek piekarnika.

1 komentarz:

  1. Moja dziewczyna zrobiła wg tego przepisu i powiem Ci że jeszcze nigdy tak dobrego sernika nie jadłem

    Prowadzę na temat kredytu, pieniędzy, bankowości.

    OdpowiedzUsuń