Wielu z nas woli sięgać po gotowe produkty, niż spróbować przygotować je samodzielnie. Najczęściej tłumaczymy się niewiedzą w przyrządzaniu określonych potraw, brakiem czasu, jak również brakiem chęci. Tak właśnie dzieje się, gdy chcemy przygotować domową tortillę.
Wolimy kupować gotowe placki, okraszone ogromną ilością konserwantów, niż zrobić je własnoręcznie. W gruncie rzeczy przepis na tortillę jest banalnie prosty i z pewnością poradzi sobie z ich przyrządzeniem nawet mało wprawny kucharz.
Składniki na 8 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki oleju
160 ml gorącej wody
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wsypujemy do miski mąkę, sól i gorącą wodę (najlepsza jest ta po 2-3 minutach od zagotowania). Następnie dodajemy olej. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, a potem zagniatamy rękoma przez około 5 minut. Wyrobione ciasto zakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 8 zbliżonych do siebie wielkością placuszków. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a potem wałkujemy na koło o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni. Wszystko dlatego, że tortille w trakcie smażenia zmniejszają swoją wielkość.
Do smażenia musimy używać patelni z powłoką o nieprzywierającym dnie. Smażymy minutkę z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy przez około pół minuty. Podczas przyrządzania tortilli na jej powierzchni będą tworzyć się bąble, którymi jednak nie trzeba się zamartwiać. Następnie znów obracamy i smażymy przez pół minuty.
Idealnie wysmażona tortilla miejscami jest lekko zarumieniona. Nie można trzymać jej na patelni zbyt długo, gdyż zrobi się krucha i niemożliwa do zwijania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz