środa, 23 grudnia 2015

Domowy przepis na tortillę

Wielu z nas woli sięgać po gotowe produkty, niż spróbować przygotować je samodzielnie. Najczęściej tłumaczymy się niewiedzą w przyrządzaniu określonych potraw, brakiem czasu, jak również brakiem chęci. Tak właśnie dzieje się, gdy chcemy przygotować domową tortillę.

Domowa tortilla



Wolimy kupować gotowe placki, okraszone ogromną ilością konserwantów, niż zrobić je własnoręcznie. W gruncie rzeczy przepis na tortillę jest banalnie prosty i z pewnością poradzi sobie z ich przyrządzeniem nawet mało wprawny kucharz.

Składniki na 8 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki oleju
160 ml gorącej wody
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Wsypujemy do miski mąkę, sól i gorącą wodę (najlepsza jest ta po 2-3 minutach od zagotowania). Następnie dodajemy olej. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, a potem zagniatamy rękoma przez około 5 minut. Wyrobione ciasto zakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 8 zbliżonych do siebie wielkością placuszków. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a potem wałkujemy na koło o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni. Wszystko dlatego, że tortille w trakcie smażenia zmniejszają swoją wielkość. Do smażenia musimy używać patelni z powłoką o nieprzywierającym dnie. Smażymy minutkę z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy przez około pół minuty. Podczas przyrządzania tortilli na jej powierzchni będą tworzyć się bąble, którymi jednak nie trzeba się zamartwiać. Następnie znów obracamy i smażymy przez pół minuty. Idealnie wysmażona tortilla miejscami jest lekko zarumieniona. Nie można trzymać jej na patelni zbyt długo, gdyż zrobi się krucha i niemożliwa do zwijania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz