Sushi to tradycyjna japońska potrawa, gdzie podstawowym składnikiem jest ryż zakwaszony octem ryżowym. Należy jednak pamiętać, że sushi to również sztuka, co w przypadku kuchni japońskiej nie jest niczym specjalnie zaskakującym. Każda potrawa serwowana w tej kulturze jest synonimem oryginalnej formy, ale również wyrafinowanego smaku, który spełni potrzeby i oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy ryżu.
Wystarczy tylko spojrzeć na te małe dzieła sztuki, aby wprawić się w przyjemny nastrój. Po co jednak przepłacać w japońskich restauracjach, skoro potrawę można przyrządzić samodzielnie. Początkowo może być to dla nas wyzwaniem, szczególnie dla mało wprawionych adeptów sztuki kulinarnej, jednak z pewnością dostarczy nam mnóstwa radości. Jeśli zatem pragniemy własnoręcznie przygotować sushi – przepis podany w poniższym wpisie z pewnością nam to ułatwi.
Składniki:
łosoś wędzony (może być w kawałku lub w plasterkach),
paluszki krabowe surimi,
ogórek
marynowany,
imbir,
awokado,
majonez,
cukier i sól,
ryż do sushi,
ocet ryżowy,
sól i cukier
Przygotowanie:
Przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
Łososia i paluszki surimi kroimy w paseczki, podobnie postępujemy z ogórkiem i awokado.
Na stole rozkładamy matę bambusową (w przypadku jej braku może być folia), a na niej umieszczamy arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu.
Nakładamy ryż (najlepiej wilgotnymi dłońmi, gdyż ryż jest bardzo kleisty), tworząc średniej grubości warstwę. W krańcowych częściach nori pozostawiamy pusty pasek.
Na 1/3 długości ryżu umieszczamy pasek majonezu i pokrojonego w paski łososia, paluszki, ogórka i awokado.
Zwijamy sushi od końca, przekrawając powstały rulon na krążki nie grubsze niż 2 cm.
W kulturze japońskiej, sushi spożywa się pałeczkami. Kawałki macza się w sosie sojowym lub wasabi, używając również marynowanego imbiru, który podkreśla wyjątkowy smak potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz