środa, 6 stycznia 2016

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku nie tylko pysznie smakuje, ale również atrakcyjnie wygląda. Wszystko to sprawia, że zarówno chętnie sięgamy po nią przygotowując menu na świąteczną, jak i rodzinną uroczystość. Co takiego jest w niej wyjątkowego? Jedni twierdzą, że istotą jest dobór odpowiednich składników, drudzy natomiast, że sukcesem jest przepis bazujący na rybie.
Ryba po japońsku



I choć nie brakuje również złośliwych komentarzy, że ryba po japońsku ma tyleż samo wspólnego z kuchnią japońską, co ryba po grecku z grecką, to jednak jej przygotowanie jest warte rozważenia.

Jeśli chcesz zacząć od czegoś prostszego, zacznij od tego jak usmażyć rybę:
https://www.przepisy.pl/blog/jak-usmazyc-rybe
A oto właściwy przepis:


Składniki:
- 1 kg filetów rybnych
- puszka ananasa
- słoik ogórków konserwowych
- słoik papryki konserwowej
- 4 średniej wielkości cebule.

Przepis na ciasto naleśnikowe:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku,
- ewentualnie przyprawa do ryb.

Przepis na sos rybny:
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki ketchupu ostrego
- ¼ szklanki oleju
- ziele angielskie
- olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Rybę dokładnie rozmrozić i odstawić na sitko do odsączenia z nadmiaru wody. Paprykę i ogórki pokroić w słupki, ananasa w kostkę, zaś cebulę w piórka. Do rozgrzanego wcześniej garnka wlewamy olej i podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i ogórki, na koniec ananasa. Całość smażymy przez kwadrans na niewielkim ogniu. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Rybę kroimy w kawałki, panierujemy w cieście i smażymy. Przygotowujemy sos. Całość gotujemy. Układamy warstwami rybę oraz warzywa, następnie zalewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz