Całość zawijamy w specjalnie przeznaczone w tym celu placuszki i podajemy z sosami: czosnkowym, ostrym chilli, musztardowym lub majonezowym – według uznania. Poniżej prezentujemy przepis na tortillę – łatwy i szybky, doskonale zastępujący gotowy płat zakupiony w sklepie.
Składniki:
(na 3 średniej wielkości placuszki)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej lub pszennej,
- 1/5 szklanki oleju,
- 4/5 szklanki wody,
- sól.
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy mąkę, olej, wodę oraz przyprawiamy solą (opcjonalnie ziołami). Wszystko to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja powinna być zbliżona do naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię (o możliwe największej średnicy) wlewamy ciasto, rozprowadzając ją okrężnymi ruchami. Z uwagi na zawartość oleju, nie powinniśmy obawiać się, że ciasto będzie przywierać do patelni. Kiedy masa zetnie się, przewracamy na drugą stronę i czekamy, aż się zarumieni. Tak przygotowany placek nie powinien sprawiać trudności w zawijaniu.
Do zrobienia tej potrawy zainspirował mnie przepis https://www.przepisy.pl/przepis/tortilla-z-kurczakiem-z-grilla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz