Wbrew pozorom sajgonki to całkiem smaczne danie. Warto przygotować je samodzielnie, aby sprawdzić swoje umiejętności i przekonać się, że faktycznie dobrze smakują.
Składniki:
- 6 sztuk grzybów mun,
- 60 g makaronu sojowego,
- 1 cebula,
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- olej do smażenia,
- 1/3 kapusty pekińskiej,
- 1 marchewka,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 g kiełków rzodkiewki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- ostra papryka w proszku,
- sól i pieprz,
- 1 opakowanie krążków papieru ryżowego (12-15 sztuk).
Przygotowanie:
- Grzyby zalać gorącą wodą i pozostawić je, aby zmiękły. Po 6 minutach odcedzić i pokroić w cienkie paski.
- Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 7 minut maksymalnie. Po tym czasie pokroić na krótsze części.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć z mięsem na patelni.
- W misce wymieszać mięso, makaron, grzyby, pokrojoną kapustę, marchew, jajko, czosnek, kiełki, 2 łyżki sosu sojowego.
- Po dokładnym połączeniu składników przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
- W wodzie moczyć papier ryżowy i zwijać sajgonki, nakładając odpowiednią porcję farszu.
- Zwijać mniej więcej tak jak gołąbki, tylko te nie powinny być zbyt grube.
- Gotowe sajgonki smażyć na głębokim tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz