wtorek, 6 czerwca 2017

Przepis na sajgonki

Wbrew pozorom sajgonki to całkiem smaczne danie. Warto przygotować je samodzielnie, aby sprawdzić swoje umiejętności i przekonać się, że faktycznie dobrze smakują.






Składniki:
  • 6 sztuk grzybów mun,
  •  60 g makaronu sojowego, 
  • 1 cebula, 
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • olej do smażenia, 
  • 1/3 kapusty pekińskiej, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 jajko, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 50 g kiełków rzodkiewki, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • ostra papryka w proszku, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 opakowanie krążków papieru ryżowego (12-15 sztuk).
Przygotowanie:



  • Grzyby zalać gorącą wodą i pozostawić je, aby zmiękły. Po 6 minutach odcedzić i pokroić w cienkie paski. 
  • Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 7 minut maksymalnie. Po tym czasie pokroić na krótsze części. 
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć z mięsem na patelni. 
  • W misce wymieszać mięso, makaron, grzyby, pokrojoną kapustę, marchew, jajko, czosnek, kiełki, 2 łyżki sosu sojowego.
  •  Po dokładnym połączeniu składników przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. 
  • W wodzie moczyć papier ryżowy i zwijać sajgonki, nakładając odpowiednią porcję farszu.
  •  Zwijać mniej więcej tak jak gołąbki, tylko te nie powinny być zbyt grube. 
  • Gotowe sajgonki smażyć na głębokim tłuszczu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz