czwartek, 27 lipca 2017

Sałatka grecka z oliwkami

Dobra sałatka grecka to taka, która ma jak najwięcej składników. W tej kwestii niektórzy lubią bardzo eksperymentować. Oto jeden z przepisów.








Składniki:
  • sałata lodowa, 
  • ogórek świeży,
  •  pomidorki koktajlowe, 
  • oliwki czarne, 
  • cebula czerwona, 
  • ser sałatkowy typu feta, 
  • oliwa z oliwek, 
  • zioła prowansalskie,
  •  sól
Przygotowanie: 


  • Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Obrać ogórka i pokroić na półplasterki. Pomidory umyć i przekroić na pół. 
  • Wymieszać to wszystko z sałatą. 
  • Dodać oliwki, a także pokrojony w kostkę ser.
  •  Do tego wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. 
  • Wymieszać oliwę z odrobiną ziół i solą. 
  • Wlać do sałatki i wymieszać. 
Teraz jest już gotowa do jedzenia. A z czym ją jeść? Jak kto woli.
Sałatka grecka przygotowana według powyższego przepisu ma niesamowity aromat i doskonały smak. Można ją jeść przez cały rok. Pasuje do obiadu i tym bardziej na kolację. Z dodatkiem bagietki czy grzanek czosnkowych oczaruje nawet mężczyzn. Powstała z kolorowych składników doskonale się prezentuje. Aż chciałoby się zrobić zdjęcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz