piątek, 11 sierpnia 2017

Kapusta zasmażana – przepis

Według wielu kucharzy, kapusta zasmażana, choć może kaloryczna, jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Tylko dzięki niej są tak smaczne i apetycznie prezentują się na talerzu. Wobec tego warto wspomnieć, jak przygotować ten fantastyczny dodatek.



Oto składniki: 

  • 1 kg kapusty kiszonej, 
  • 2 średnie cebule, 
  • kilka łyżek oliwy, 
  • łyżka miodu, 
  • pieprz, 
  • liść laurowy i ziele angielskie, 
  • łyżka masła, 
  • dwie łyżki mąki
Przygotowanie:

  • Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Chodzi o to, by przykryć ją w całości. 
  • Do tego dodać pokrojoną na drobno cebulę, a następnie sól, miód, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. 
  • Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka. 
  • Na oliwie podsmażyć resztę posiekanej cebuli, na koniec dodać masło i mąkę. 
  • Wszystko zasmażyć na złoty kolor. Wlać do patelni trochę wody z gotującej się kapusty. 
  • Dokładnie wymieszać i przelać do garnka z kapustą, gdzie też wszystkie składniki należy połączyć. 
  • Na koniec wystarczy przyprawić do smaku.

Kapusta zasmażana najlepiej pasuje do różnego rodzaju mięs.
Jeśli lubisz kiszoną kapustę, warto też przygotować, bardziej czasochłonny i wymagający bigos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz