Oto składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 średnie cebule,
- kilka łyżek oliwy,
- łyżka miodu,
- pieprz,
- liść laurowy i ziele angielskie,
- łyżka masła,
- dwie łyżki mąki
- Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Chodzi o to, by przykryć ją w całości.
- Do tego dodać pokrojoną na drobno cebulę, a następnie sól, miód, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
- Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka.
- Na oliwie podsmażyć resztę posiekanej cebuli, na koniec dodać masło i mąkę.
- Wszystko zasmażyć na złoty kolor. Wlać do patelni trochę wody z gotującej się kapusty.
- Dokładnie wymieszać i przelać do garnka z kapustą, gdzie też wszystkie składniki należy połączyć.
- Na koniec wystarczy przyprawić do smaku.
Kapusta zasmażana najlepiej pasuje do różnego rodzaju mięs.
Jeśli lubisz kiszoną kapustę, warto też przygotować, bardziej czasochłonny i wymagający bigos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz